Grupa Unilink przejmuje chorwackiego brokera Euro Posredovanje
Z początkiem stycznia 2024 r. Grupa Unilink dokonała zakupu Euro Posredovanje, wiodącego brokera ubezpieczeniowego w Chorwacji. Wzmacnia to pozycję Grupy Unilink- Partnera Acrisure w Regionie Europy Środkowo-Wschodniej, który obejmuje obecnie siedem krajów, w tym: Polskę, Bułgarię, Rumunię, Mołdawię, Czechy, Słowację, a teraz również Chorwację. Domagoj Besic i Vladimir Mihelj, założyciele Euro Posredovanje, pozostają członkami zarządu firmy.
2024-01-09, 17:33

„Nasza decyzja o przejęciu firmy Euro Posredovanje opiera się głównie na jej pozycji rynkowej, eksperckości w zakresie działalności brokerskiej oraz spójnej z naszą kulturze, w której kładzie się nacisk na innowacje technologiczne. Cieszę się, że mogę powitać Domagoja, Vladimira i wszystkich pracowników Euro Posredovanje. Ten imponujący zespół, od teraz zyskuje także dostęp do międzynarodowych możliwości Acrisure, w zakresie sprzedaży brokerskiej, rozwiązań MGA, dostępu do rynku londyńskiego i nie tylko. To świetny sposób na rozpoczęcie 2024 roku!”- powiedział Igor Rusinowski, Prezes Zarządu Grupy Unilink i Prezes Regionu Europy Środkowej i Wschodniej Acrisure.

Domagoj Besic, Założyciel i Prezes Zarządu Euro Posredovanje, dodaje: „Jesteśmy podekscytowani rozpoczęciem nowego rozdziału dla Euro Posredovanje. Jestem pewien, że dzięki dołączeniu do Acrisure i Unilink stworzymy lepsze rezultaty dla naszych klientów, a także wzmocnimy naszą pozycję w Chorwacji. To bardzo pozytywny rozwój dla naszych klientów, pracowników i wszystkich partnerów biznesowych.”

Warunki transakcji nie zostały ujawnione.

O Acrisure

Acrisure jest „Nadzwyczajną Korzyścią” dla milionów klientów na całym świecie. Firma łączy ludzi i technologie aby dostarczać szeroki wachlarz usług ubezpieczeniowych, reasekuracyjnych, usług z zakresu cyberbezpieczeństwa i innych. W przeciągu ostatnich 9 lat, Acrisure zwiększył swoje przychody netto z 38 milionów dolarów rocznie do ponad 4 miliardów dolarów i obecnie zatrudnia ponad 14.000 pracowników w 21 krajach. Więcej o Acrisure: https://www.acrisure.com/

O Unilink:

Grupa Unilink jest największym dystrybutorem ubezpieczeń w Regionie Europy Środkowo-Wschodniej, z pozycją lidera w Polsce (marka Unilink), Bułgarii (marka I&G Insurance Brokers), Rumunii i Mołdawii (marka Safety Broker), Czechach i Słowacji (marka Insia) oraz w Chorwacji (Euro Posredovanje). Składka przypisana brutto w 2022 wyniosła 1,3 mld euro, w obszarze ubezpieczeń majątkowych i życiowych łącznie. Grupa działa również w formule MGA (Managing General Agent) w Polsce (Unext) oraz Rumunii (Next Ins Pro). Grupa jest obecna we wszystkich kanałach sprzedaży ze szczególną koncentracją na kanale agencyjnym. W kwietniu 2023 r., Grupa Unilink dołączyła do wiodącego fintechu i brokera ubezpieczeniowego Acrisure, by wykorzystać globalną obecność i ekspertyzę nowego właściciela i przyspieszyć międzynarodowy rozwój. W całym Regionie Europy Środkowo-Wschodniej Grupa współpracuje z 15.000 Agentów, posiada 2.500 placówek i sprzedaje około 7 milionów polis rocznie.

Unilink S.A. to największa multiagencja ubezpieczeniowa w Polsce. W swojej ofercie posiada produkty ponad 40 Towarzystw Ubezpieczeniowych, które oferuje za pośrednictwem blisko 1200 oznakowanych placówek partnerskich i sieci ponad 14 000 Agentów. W portfolio produktów multiagencji znajdują się ubezpieczenia indywidualne, komunikacyjne (OC, AC i assistance), ubezpieczenia domów i mieszkań, turystyczne czy ubezpieczenia na życie i zdrowie oraz produkty dla biznesu – między innymi ubezpieczenia firm, OC zawodowe, ubezpieczenia floty, ubezpieczenia CARGO czy OC przewoźnika. Misją marki jest tworzenie trwałej przewagi konkurencyjnej dla Partnerów – Agentów oraz Towarzystw Ubezpieczeń, poprzez organizowanie i zarządzanie nowoczesną strukturą sprzedaży ubezpieczeń. Unilink jest oficjalnym sponsorem Polskiej Ligi Siatkówki, a także organizatorem Olimpiady Wiedzy Ubezpieczeniowej Agentów. Więcej o Unilink na www.unilink.pl

O Euro Posredovanje

Euro Posredovanje to firma specjalizująca się w działalności brokerskiej, ubezpieczeniowej i reasekuracji, obecna na rynku chorwackim od 2009 roku. Świadczy usługi z zakresu identyfikacji ryzyka ubezpieczeniowego, dokonuje przeglądu istniejących umów ubezpieczeniowych i dostosowuje je do rzeczywistych potrzeb Klientów. W marcu 2013 roku uzyskała certyfikat SGS Societe Generale de Surveillance SA Systems & Services Certification oraz posiada wdrożony System Zarządzania Jakością zgodny z normą ISO 9001:2015, potwierdzony certyfikatem. Obsługuje ponad 4200 Klientów, sprzedając ponad 110 000 polis, zabezpieczając majątek warty łącznie ponad 5 miliardów euro. Więcej o Euro Posredovanje na https://europosredovanje.hr/

Alicja Bartniczuk